Off The Record : Sébastien Perrier, Sony Music France

30 September 2019

World - ibis team

Off The Record : Sébastien Perrier
« De muziekindustrie is de afgelopen tien jaar ingrijpend veranderd. In de moeilijke jaren 2000 kwam er door online piraterij nauwelijks nog geld binnen, maar inmiddels hebben groeiende streamingplatforms als Spotify een steeds sterkere nieuwe structuur gevestigd. »

Grote platenlabels als Sony Music hebben zich aan deze veranderingen aangepast, maar de kern van activiteiten is nog altijd het contracteren en promoten van nieuw talent.

 

We spraken met Sebastian Perrier, hoofd Communications & Brand Partnerships van Sony Music France, over wat grote platenlabels doen en hoe samenwerkingen tussen merken een voornaam nieuw onderdeel van hun activiteiten vormen.

 

Wat gebeurt er achter de schermen tussen het contracteren van een band en het uitbrengen van hun eerste plaat?

 

Tussen het contracteren van een band door een groot platenlabel en hun eerste release moeten we vooral zorgen dat onze afdelingen goed samenwerken om de band succesvol te maken. Er zijn vier hoofdgebieden:

 

•             A&R - het team dat betrokken is bij de muzikale koers die de artiest vaart

•             Marketing - het team dat samen met de artiest werkt aan hun imago en concept

•             Promotion - het team dat de artiest via diverse kanalen promoot, zowel online als offline

•             Distribution - het team dat de muziek verspreidt over digitale platforms zoals streamingkanalen, maar ook via fysieke cd’s en vinyl in platenwinkels

 

Andere belangrijke afdelingen zijn Business Affairs en Legal, die de belangen van de artiest beschermen. Als Hoofd Communication & Brand Partnerships van Sony Music in Frankrijk probeer ik nieuwe manieren te vinden om een artiest te promoten en hun carrièremogelijkheden te vergroten via verschillende merkcampagnes en samenwerkingen.

 

Een voorbeeld van hoeveel mensen er bij betrokken kunnen zijn, is de succesvolle internationale artiest Jain, die een team van 80 tot 90 mensen achter zich heeft om haar muziekprojecten te ondersteunen, van artistiek tot logistiek.

 

Hoe vestig je nu er zoveel muziek beschikbaar is de aandacht op een bepaalde artiest?

 

We trekken niet meer de aandacht van mensen zoals vroeger. Als je kijkt naar de muziek, is het uiteraard belangrijk dat er de sound vernieuwend is en een bepaald publiek aanspreekt. Toch zijn bij het lanceren van een artiest het concept en het imago belangrijker dan ooit; sociale media en clips hebben een enorme invloed op het publiek en kunnen online grote belangstelling wekken. Dit zijn middelen die grote platenlabels kunnen gebruiken om een artiest succesvol te maken, maar er is geen toverformule. Succes ontstaat vaak willekeurig; het gaat erom dat je op het juiste moment op de juiste plek met het juiste concept komt.

 

Hoeveel acts contracteert Sony Music in Frankrijk meestal per jaar en is dit de laatste jaren toegenomen?

 

Sony Music in Frankrijk heeft tussen de 120 en 130 nationale acts en dit zal naar verwachting aan het eind van het jaar oplopen tot 140-150, van wie de meesten in de urban-stijl. We zien dat Sony Music Entertainment zijn muzikale arsenaal aan het uitbreiden is en een steeds betere positie in de muziekindustrie inneemt, vooral in de VS, maar ook gevolgd door Europa. Hierdoor konden we onze teams en vaardigheden uitbreiden om nieuwe artiesten te lanceren.

 

Op welke prestatie voor een van je acts ben je het meest trots?

 

Mijn nieuwste en grootste succes is de samenwerking tussen Jain en FIFA. Ze was de merkambassadeur voor het FIFA WK voetbal voor vrouwen en de officiële artiest bij de openingsceremonie, waardoor ze internationaal meer bekendheid kreeg. Deze samenwerking werd een succes omdat het evenement aansloot op waar Jain voor staat, want in haar nummers zitten vaak feministische boodschappen.

 

Heb je voor beginnende artiesten een bepaald advies om bij het juiste platenlabel in beeld te komen?

 

De belangrijkste tip die ik kan geven, is dat muziek vooral een interactie tussen mensen is. Je moet echt verbinding maken met de mensen met wie je wil samenwerken. Wees niet te snel bezig met contracten en geld verdienen. Een platenlabel is een partner en bij Sony Music staan we in onze samenwerking met artiesten voor vertrouwen en transparantie. Anders komt een project maar moeilijk van de grond.