Off The Record: Sziget Festival

18 Juli 2019

World - World Team

Off The Record: Sziget Festival
« Het maar liefst zeven dagen durende Sziget-festival in het Hongaarse Boedapest is één van ’s werelds spectaculairste muziekfestivals, met de hele week meer dan 90.000 dagelijkse bezoekers. »

De editie van 2019 vindt plaats van 7 t/m 13 augustus en zit boordevol topacts uit de hele wereld, van Ed Sheeran tot Post Malone, van The National tot The 1975. Als je het programma doorneemt, loopt het water je in de mond. Verdeeld over de vele podia is elke muziekstijl present.

 

ibis MUSIC is trots deel uit te maken van het Europe Stage gepresenteerd door ibis, met op woensdag 7 augustus de hele dag optredens van negen aanstormende acts van over de hele wereld, zorgvuldig uitgekozen door onze jury uit onze 44 wereldwijde shows van ibis MUSIC. Verdeeld over de andere dagen, donderdag 8 – dinsdag 13 augustus zie je op het Europe Stage gepresenteerd door ibis een selectie van de beste Europese acts, van Spaanse flamenco tot Zwitserse pop.

 

Hoe kiest het team van Sziget in dit gigantische programma zijn line-up en wat kunnen aanstormende acts doen om hun kansen te vergroten om er bij te zijn? Met deze vragen gingen we naar Márk ‘Marka’ Bóna, sinds 2004 als programmacoördinator lid van het Sziget-team en nu verantwoordelijk voor het Europe Stage. In zijn jaren bij het festival heeft hij met diverse supersterren gewerkt, zoals Wu-Tang Clan, 30 Seconds to Mars en David Guetta.

Geboekt worden

Hoe kies je de artiesten uit die mogen spelen op Sziget? 

 

Dat is een proces dat uit verschillende delen bestaat. We hebben een internationale boeker die in contact staat met grotere bureaus en heel vroeg begint met het programma om het beste moment en (uiteraard!) tarief te regelen voor de gewenste artiesten die op tournee zijn. Mijn taak van het boeken van het Europe Stage is een langer proces, omdat ik in contact sta met diverse internationale kantoren van Sziget, die bands aandragen met een stabiele schare fans in eigen land die graag in het buitenland willen spelen. Behalve dat ze uitstekend live kunnen optreden en goed bij het festival passen, is het belangrijk dat ze actief zijn op sociale media om interesse te wekken voor hun optreden, omdat dit Sziget over hele wereld bekender maakt. Een ander cruciaal onderdeel van mijn werk is veldonderzoek. Ik bezoek showcasefestivals in verschillende landen en hou mijn ogen en oren altijd open. 

 

Wat zou je artiesten adviseren die geboekt willen worden voor festivals? 

 

Ik zou aanraden op te treden op showcasefestivals, die door elke artiest anders worden ervaren maar zeer nuttig zijn, omdat er verschillende nieuwe mensen op afkomen die met hen kunnen kennismaken. Bovendien is het goed voor je netwerk als er bijvoorbeeld een conferentie aan vast zit. 

Advies voor je eerste deelname

Welk advies heb je voor bands die nog nooit op een festival hebben gestaan? 

 

Wees altijd professioneel en goed voorbereid en communiceer vlot en duidelijk. Zorg voor een goede rider [the documenten waarin staat wat je band nodig heeft] en probeer je show van tevoren in samenwerking met het productieteam tot in de puntjes te regelen. Wat betreft het optreden: je moet niet alleen je show repeteren, maar ook soundchecken, zodat alles goed werkt… en maak je niet te druk als dingen niet meteen gaan zoals gewenst! 

 

Wat kunnen aanstormende bands doen om hun sets zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor een festivalpubliek?

 

Op een festival staan als aanstormende band is uniek; het lijkt meer op een showcase. Je moet echt het allerbeste van jezelf laten zien om het publiek naar je toe te trekken en geboeid te houden. Je speellijst moet een ‘best of’ zijn en je moet niet te veel praten tussen de nummers door... tenzij je zanger de leukste man op het terrein is! :)

 

Waarin verschilt optreden op een festival van een normaal optreden?

 

Het grootste verschil is dat bands hier spelen voor ‘vreemden’. Het is geen gewoon optreden voor hun eigen fans. Ze staan voor een mix van muziekliefhebbers die de artiest misschien niet kennen. Als je voor een nieuw publiek speelt, kan dat voor elke artiest geweldig gevoel geven. We genieten er enorm van als ze op het Europe Stage staan en bezoekers uit hun eigen land ze steunen, zelfs als het niet allemaal fans zijn. Dat voelt fantastisch!

Blijven vernieuwen

Jullie hebben elk jaar honderden artiesten op Sziget - hoe houden jullie het programma vernieuwend?

 

Er komen elk jaar zoveel nieuwe bands. Dat maakt het aan de ene kant eenvoudig, maar aan de andere ook lastiger, want je moet meer gaan bekijken! Beroemd worden gaat voor artiesten tegenwoordig makkelijker en sneller. Daarom is het des te belangrijker dat wij als team gaan luisteren en filteren, want veel acts zijn maar heel kort populair. 

 

Gebruiken jullie Spotify om bands voor Sziget te vinden? 

 

Zeker. Ik gebruik Spotify altijd om nieuwe muziek te vinden, via de diverse aanbevelingsopties. Ik gebruik de app heel vaak om afspeellijsten te maken en ook andere belangrijke afspeellijsten te bekijken. 

  

Over welke nieuwe bands van dit jaar ben je enthousiast?

 

Er zijn er altijd meer dan genoeg en maar waarschijnlijk mis ik de meeste helaas! Van de nieuwe acts die op het Europe Stage gepresenteerd door ibis optreden, ben ik enthousiast over Sophie Hunger, Ivan Dorn, Naaz en Anya, maar er zijn anderen die veel verder zijn die ik ook hoop te zien.

 

Lees meer over het Sziget-festival op szigetfestival.com/nl/